A grafikus fólia egy poliészter vagy polikarbonát fólia. Nagy többségében a hátoldalon több színnel szitázott, esetenként domborított, matt fóliák esetén az átlátszó részeken (pl. kijelzőnél) üvegesített vagy színes áttetsző ablakú, nagyon jó fizikai és kémiai tulajdonságokkal rendelkező - víznek, olajnak, gyenge savnak és lúgoknak ellenálló - fólia. A grafikus fólia önmagában is lehet késztermék! Öntapadó fóliával vagy fólia nélkül.

 

A fóliatasztatúrát alapvetően három eleme határozza meg:

 

  1. Grafikus fólia
  2. Hordozó
  3. Kapcsoló elemek

A hordozó lehet merev vagy flexibilis NYÁK. Továbbá vezető pasztával szitázott poliészter fólia. A merev NYÁK vastagsága általában 0,1 mm-től 2,4 mm-ig változik. Ezek "hagyományos" két-oldalas NYÁK lemezek. A flexibilis NYÁK alapanyaga tipikusan 50-125 mikron vastag poliészter vagy Kapton® fólia.

A kapcsoló elem kivitele alap-vetően kétféle. A nagyobb bizton-ságot és élettartamot membrán-kapcsolókkal (dóm) érhetjük el. A vezető pasztával kialakított kapcsolóelemeket (mobiltelefonok, távkapcsolók, stb.) általában a kommersz elektronikában használ-ják lényegesen alacsonyabb költsége miatt. 

Léteznek további "öszvér" meg-oldások is, amelyekkel igyekszünk a konstruktőrök leglehetetlenebb elképzeléseit is megvalósítani. Ilyen pl. merev, egy és két oldalas NYÁK esetén - második, harmadik réteg-ként alkalmazott vezető pasztával kialakított réteg. Szükség esetén hasznos az EMI, RFI réteg használata. 


Megbízható, szép és változatos megoldás minden alkalmazási területre!Az AUTER Kft nem csak a tasztatúra gyártását, hanem tervezését is ISO 9001-es minősítéssel végzi. Kizárólag minősített alapanyagokat használunk fel folyamatosan ellenőrzés mellett. Szoros kapcsolatot tartunk fent az alapanyaggyártókkal, így legújabb fejlesztéseiket "naprakészen" ismerjük és vezetjük be gyártástechnológiánkba.


Vezetőpasztás technikával készülő áramkörök ohmos ellenállása


A fóliatasztatúrák esetében a leglényegesebb (elvárt, de nem előírt) specifikáció a kapcsolt áramkör össz. ellenállása. Elfogadott, hogy két végpont között az ellenállás értéke nem haladhatja meg a 100 ohm értékét. Ez az érték akkor is igaz, ha a csatlakozások végén vagy a kontaktusok felületén szénpasztával védik az áramkört.

Az áramkörök kialakításánál figyelembe kell venni, hogy a jó minőségű ezüst vezető paszták négyzetes ellenállása, típustól függően 0,015-0,025 ohm/négyzet között változnak.

Jó közelítéssel és az AUTER-ben használt pasztatípussal, valamint szita- és szárítási technológiával ez másképpen kifejezve: 2,54 mm (100 mil) széles, 1 m hosszú vezetősáv ellenállása kb. 20 ohm. (A rétegvastagság állandó értéke mellett)

A szénpaszták négyzetes ellenállása kb. 30 ohm/négyzet körül van. (A szénpasztákat többféle célból használják ezeknél az áramköröknél. A szénpaszta kisebb keménységű az ezüst pasztáknál, felülete érdesebb így jobb kontaktust lehet vele elérni. Az ezüstoxid réteg kialakulását megakadályozza.)

Vannak még kevert szén-ezüst paszták is, változó négyzetes ellenállással. Az érintkezők átmeneti ellenállása nagyságrendekkel kisebb az áramkör össz. ellenállásánál, ami azt jelenti, hogy a tervezéskor figyelmen kívül hagyhatjuk.


Vezetőpasztás hajlékony áramkörök csatlakoztatása

Alapvetően két megoldást használnak az áramkörgyártók:


A. 2,54 mm-es osztású, egyoldalon kivezetett, csatlakozó nélküli, szén pasztával védett vezetősáv kivezetés
B. 2,54 mm-es osztású, egysoros csatlakozóval ellátott vezetősáv kivezetés


Igaz ez abban az esetben is, ha a kapcsoló áramkör mindkét érintkező felülete vezetőpasztás technológiával lett kialakítva. Figyelni kell azonban arra, hogy néhány fogadó csatlakozóba csak az egy oldalon huzalozott áramköröket lehet csatlakoztatni!

További, talán mindenki által ismert megoldás az is, amelyet a kommersz elektronikában használnak elsősorban. Vezető öntapadó fólia felhasználásával rögzítik egymáshoz az áramkörök párhuzamos kivezetéseit.

Költségesebb, de biztonságosabb megoldás az anisotropic paszták használata. Az elv hasonló, mint a vezető öntapadóknál. Ezek több területen való bevezetésének lehetőségeit az AUTER Kft vizsgálja, gyártástechnológiai bevezetése folyamatban van. 

A vezető-ragasztó paszták használata az SMD kivezetésű csatlakozók felhasználása esetén elsősorban a nagy tömegű gyártásnál gazdaságos.Rézzel borított, hajlékony NYÁK-ok csatlakoztatása


A csatlakozások kivitele hasonló a vezető pasztás technológiánál megismerteknél, természetesen itt elmarad a védő szénpaszta használata. Esetenként aranyozással lehet javítani az átmeneti ellenálláson. Kevesen tudják, de a hajlékony (poliészter vagy Kapton hordozójú) áramkörök is fúrhatók CNC gépekkel (lsd. flexibilis áramkörök 1. fotó).

Poliészter hordozó esetén is lehet kézi forrasztással csatlakozót (vagy egyéb alkatrész) beültetni, a megfelelő forrasztó ón és forrasztó állomás használatával. Kapton hordozó esetén pedig már akár hullámforrasztás is alkalmazható.

Ezek az alapanyagok lehetővé teszik a 0,635 mm osztástávolságú, egyoldalon párhuzamos kivezetések használatát is.


EL (electroluminescent) fóliák és paszták alkalmazása


Az AUTER Kft. fejlesztése több éve kíséri figyelemmel az EL paszták fejlődésének történetét. Ma már mi is nagy energiát fektetünk az EL pasztás technológia be-vezetésére és megismer-tetésére a hazai piacon. Fejlesztéseink és gyártás-technológiai kísérleteink végső célja, hogy olyan - elsősorban fóliatasztatúrákban alkalmazott - megoldást találjunk, amellyel emelhetjük termékeink esztétikai megjelenését, néhány esetben bővítsük gyakorlati felhasználásának körét (szürkületben vagy éjjel is jól látható számkijelzés), de ne legyen szükség az eddig EL fólia nélkül gyártott termék árának megtöbbszörözésére EL fólia használata esetén. 

A technológiát a hadiipar számára fejlesztették ki, elsősorban páncélos járművek ill. repülőgépek műszerfalainak háttérvilágítására. Ugyanakkor a mindennapi elektronikában sűrűn megjelenő termék, elsősorban az LCD kijelzők háttérvilágításánál találkozhatunk vele. Ilyen néhány mobiltelefonunk, óráink számlapvilágítása, házi stúdióink kijelzői és több ismert típusú gépjármű műszerfal megvilágítása. Ismert a felhasználása a reklámgrafikusok között is.


Felépítés és működési elv


Jól látható a három különböző - vezető, szigetelő, világító paszta - együttes használata. Van még egy hordozó réteg is, amely a mi esetünkben NYÁK lemez, amely lehet akár merev, akár flexibilis anyagból.

Az inverter tipikusan 80-200 Vpp feszültséggel és 400-600 Hz frekvenciával működik.
Az áramfelvétel 5-30 mA között választható. 

A szigetelők, vezetők vastagsága, azok négyzetes ellenállása, kapacitása meghatározó a meghajtó kiválasztásánál. 

Igyekszünk a meghajtó elektronikát a fóliatasztatúrán elhelyezni, de az áramkör könnyen csatlakozatható más elektronikai egységhez is. Nem szabad elfelejtkezni a csatlakozó kábel helyzetének megtervezésekor arról, hogy a vezeték "megszórhatja" a közelben lévő áramköröket. És nagyobb teljesítmény esetén hallható az áramkör, hiszen a frekvencia 400-600 Hz. 

Több gyártóval állunk kapcsolatban, sok-sok meghajtót, felületszerelt induktivitást próbálunk ki azért, hogy megtaláljuk az árban és teljesítményben az Auter gyártási technológiájához illeszkedő legmegfelelőbb alkatrészeket.Az Auter Kft egyik legfőbb tevékenysége a nyomtatott áramkörök tervezése és gyártása.

A cég merev és flexibilis áramköröket is gyárt egy és két oldalas kivitelben. A gyártáselőkészítés és műszaki szakembereink igyekeznek vevőink legkülönfélébb igényeit is úgy megtervezni és előkészíteni, hogy a legyártott késztermékkel maximálisan elégedett lehessen ügyfelünk.
2007. január 1-től többrétegű merev nyomtatott áramkörök tervezését és gyártását is vállaljuk 8 rétegig. Vállaljuk továbbá vezető karbon pasztával kombinált egy és kétoldalas lemezek gyártását, megfelelő hővezetőkkel ellátott speciális orvosi vagy katonai felhasználásra kerülő áramkörök készítését.

A nyomtatott áramkörök gyártásánál  használt alapanyagok: 

CEM-1, CEM-3, FR-4, ALU, PTFE

Az alapanyagok vastagsága: 
0,2 - 3,2 mm

Rézréteg vastagságok: 
18, 35, 70, 105, 140 µm

Fúrás:
CNC vezérlésű SCHMOLL, PLURITEC és LENZ gépeken 
Legkisebb fúróátmérő: 0,2 mm 

Ábrakialakítás:
Szitázás
RISTON dry film 
Fotolakk (SD 2054 I)
Legkisebb szigetelő távolság: 120 µm 
Legkisebb vezető távolság: 120 µm 

Galvanizálás:
PLC vezérlésű galvánsoron 
Rézbevonat vastagság a furatban: 
min. 25 µm 

Felület kialakítás: 
tűzión
Tűzi ón-ólom bevonat vastagsága: 12 - 25 µm 
kémiai arany
A bevonat vastagsága: 
0,1 µm
kémiai ezüst
A bevonat vastagsága:
0,2 - 0,3 µm 
organikus réz passziválás (O.S.P.)

Forrasztásvédő bevonat:
UV fényre keményedő szitafesték
2 komponensű hőre keményedő szitafesték 
fotoszolder (zöld, kék, fekete színekben)
lehúzható forrasztásgátló szitafesték 

Beültetési pozíció ábra: 
fehér, sárga és fekete színekben

Aranyozás: 
galván és szelektív aranyozás 
nikkel 5 µm + 1,5 µm arany

Egyéb felületi kikészítés: 
karbon paszta a csatlakozó ill. az érintkező  felületekre 
forrasztható lakk rézfelületre 

Végső kontúrkialakítás: 
CNC géppel kontúrmarás 
Precíziós olló 
CNC Ritzelés 

Minőségellenőrzés:
Minden darabra kiterjedő gyártásközi és végellenőrzés 
Vizuális és gépi tesztelés 
ATG A3 típusú repülőtűs tesztelő 
 
Egyéb szolgáltatás: 
SMD beültetéshez pasztasablon, vastagsága:  150 µm


Célunk, hogy minőségben magas színvonalon, de "hazai" árakon tudjuk flexibilis áramköreinket - akár fóliatasztatúrába szerelve is - kínálni, valamint hogy ezen a területen is minél felkészültebben várjuk a hazai és külföldi fejlesztők "legváratlanabb" és "leg-lehetetlenebb" elképzeléseit, igényeit.

A 2000-ben befejezett technológiai kísérletek után bevezetésre került a flexibilis NYÁK gyártása. Első lépésben az egyoldalas kivitellel foglalkoztunk. 
A 2002. év végéig végrehajtott több mint 90 millió Ft-os be-ruházásainknál már figyelembe vettük a flexibilis nyomtatott áramkörök gyártásához szükséges technológiákat is. 
A 2003-as év elejétől beindítottuk a két oldalas polyimid hordozójú flexibilis áramkörök gyártását is.

2004 óta nagy figyelmet fordítunk a többrétegű flexibilis áramkör gyártástechnológiájának továbbfejlesztésére, valamint a merev-flexibilis kombinált áramkörök gyártási feltételeinek állandó javítására.


1. Rézfóliával borított flexibilis áramkör


A flexibilis áramkör gyártásához polyimid vagy poliészter alapanyagot, azaz hordozó fóliát használunk.
A leggyakrabban használt vastagságok polyimid esetében 25 és 50 mikron, poliészter esetében 50, 125 mikron. 
A rézréteg vastagsága 18 és 35 mikron. 

A gyártási technológiája hasonló a hagyományos (rigid) NYÁK lemezekéhez.
A legfontosabb az, hogy kerüljük a kialakított ábra teljes felületének akár ón, ón-ólom vagy arany bevonását. Mivel a rézre felvitt réteg merevvé, törékennyé teszi a NYÁK lemezt, elveszíti flexibilitását. Természetesen a forrpontoknál és a csatlakozóknál alkalmazzuk ezeket a technológiákat.
Áramkör kialakítására is lehetőség van, az alkatrészeket forrasztással rögzíthetjük. PET estében kisebb (IC, ellenállás…stb.) forrasztási felületeket kell alkalmazni, mert az alapanyag nem viseli el a hosszabb forrasztási idővel történő megmunkálást, a hordozó fólia meggyűrődik. 
Kontúrmegmunkálása történhet egyszerű kivágással, stancolással vagy lézeres kivágással.


2. PET alapanyagon vezető pasztával kialakított flexibilis áramkör


Ezt a típusú flexibilis áramköröket jellemzően a fóliatasztatúrák gyártásánál használjuk. Hőstabil fóliára szitázással visszük fel a vezető réteget, majd megfelelő hőmérsékleten beégetjük. 
Áramkörök is kialakíthatók, amelyekre az alkatrészeket vezető-ragasztó pasztával lehet rögzíteni.


Merev-flexibilis kombinált nyomtatott áramkörök


A flexibilis nyomtatott huzalozásokat régebben csak speciális területeken alkalmazták. Az alkatrészek miniatürizálásval párhuzamosan megjelent az igény a készülékek (mobiltelefonok, digitális kamerák stb.) építésmódjának tömörítésére, amelyet a merev-flexibilis kombinált áramkörök alkalmazása tett igazán lehetővé. Ezen áramkörök alkalmazása nagymértékben megnövelte a készülékek működési biztonságát és elősegítette a technológia elterjedését az autóelektronikában.


A piac igényeire reagálva 2005. január 1-től az Auter Elektronikai Kft. megkezdte a merev-flexibilis nyomtatott áramkörök tervezését és gyártását. Nagy hangsúlyt fektetünk a folyamatos fejlesztésre. Több beszállítóval állunk kapcsolatban, hogy az Auter gyártási technológiájához az árban és minőségben is legjobban illeszkedő alapanyagokat és vegyszereket alkalmazzuk. Célunk ezúttal is az egyedi, speciális vevői igények kielégítése, egyszerűbb illetve többrétegű felépítéssel tervezett merev-flexibilis áramkörök gyártása. Rugalmasan, rövid átfutási idővel reagálunk a különböző vevői igényekre és magasfokú szakmai felkészültséggel támogatjuk a tervezés és gyártás teljes folyamatát. Hosszú távú célunk, hogy ezen új termékünket minél szélesebb körben megismertessük a hazai konstruktőrökkel és megbízható gyártási hátteret teremtsünk a legmodernebb elektronikai készülékek fejlesztéséhez.