Széchenyi 2020

Elérhetőség

AUTER Elektronikai Kft.

1163 Budapest, Cziráky u. 26-32

+36 (1) 403 7365

info@auter.hu

Hétfő-Péntek: 8:00 - 17:00 Szombat, Vasárnap: zárva

Flexibilis áramkörök

Célunk, hogy minőségben magas színvonalon, de "hazai" árakon tudjuk flexibilis áramköreinket - akár fóliatasztatúrába szerelve is - kínálni, valamint hogy ezen a területen is minél felkészültebben várjuk a hazai és külföldi fejlesztők "legváratlanabb" és "leg-lehetetlenebb" elképzeléseit, igényeit.

A 2000-ben befejezett technológiai kísérletek után bevezetésre került a flexibilis NYÁK gyártása. Első lépésben az egyoldalas kivitellel foglalkoztunk. 
A 2002. év végéig végrehajtott beruházásainknál már figyelembe vettük a flexibilis nyomtatott áramkörök gyártásához szükséges technológiákat is. 
A 2003-as év elejétől beindítottuk a két oldalas polyimid hordozójú flexibilis áramkörök gyártását is.

Napjainkban is nagy figyelmet fordítunk a többrétegű flexibilis áramkör gyártástechnológiájának továbbfejlesztésére, valamint a merev-flexibilis kombinált áramkörök gyártási feltételeinek állandó javítására.


1. Rézfóliával borított flexibilis áramkör

A flexibilis áramkör gyártásához polyimid vagy poliészter alapanyagot, azaz hordozó fóliát használunk.
A leggyakrabban használt vastagságok polyimid esetében 25 és 50 mikron, poliészter esetében 50, 125 mikron. 
A rézréteg vastagsága 18 és 35 mikron. 

A gyártási technológiája hasonló a hagyományos (rigid) NYÁK lemezekéhez.
A legfontosabb az, hogy kerüljük a kialakított ábra teljes felületének akár ón, ón-ólom vagy arany bevonását. Mivel a rézre felvitt réteg merevvé, törékennyé teszi a NYÁK lemezt, elveszíti flexibilitását. Természetesen a forrpontoknál és a csatlakozóknál alkalmazzuk ezeket a technológiákat.

Áramkör kialakítására is lehetőség van, az alkatrészeket forrasztással rögzíthetjük. PET estében kisebb (IC, ellenállás…stb.) forrasztási felületeket kell alkalmazni, mert az alapanyag nem viseli el a hosszabb forrasztási idővel történő megmunkálást, a hordozó fólia meggyűrődik. 
Kontúrmegmunkálása történhet egyszerű kivágással, stancolással vagy lézeres kivágással.


2. PET alapanyagon vezető pasztával kialakított flexibilis áramkör

Ezt a típusú flexibilis áramköröket jellemzően a fóliatasztatúrák gyártásánál használjuk. Hőstabil fóliára szitázással visszük fel a vezető réteget, majd megfelelő hőmérsékleten beégetjük. 
Áramkörök is kialakíthatók, amelyekre az alkatrészeket vezető-ragasztó pasztával lehet rögzíteni.