Blog

Szakmai cikkeink és ismeretterjesztő anyagaink

Az Auter Elektronikai Kft. története

Cégünket, az AUTER Elektronikai Kft-t 1989-ben alapítottuk, azzal a céllal, hogy a hazai elektronikai berendezéseket készítő ügyfeleink munkáját minél hatékonyabbá és könnyebbé tegyük. Az elmúlt 30+ évben folyamatosan tökéletesítjük és fejlesztjük a szakértelmünket, termékkörünket, valamint gyártási technológiánkat. Ismerje meg az AUTER Elektronika Kft. izgalmas történetét!

AZ INDULÁS – 1989 TAVASZA

A társaság 1989. március 1-én alakult, a már felszámolt Elektronikus Mérőkészülékek Gyára (EMG) telephelyén, Budapest XVI. kerületében a Cziráky u. 26-32. sz. alatt. Alapítói az EMG 70%-kal és három belföldi magánszemély. A Kft. kezdetben kizárólag nyomtatott áramkörök és fóliatasztatúrák tervezésével és fejlesztésével foglalkozott. Innen a név is ® AUtomatikus TERvezés. Egy évvel később csatlakozott a társasághoz egy angol magánszemély, annak reményében, hogy a nyugatra irányuló export tevékenységet is növelhetik. A tulajdonosi szerkezetben újabb változás 1997-ben történt, amikor befejeződött az EMG felszámolása és a tulajdonosi részt a magánszemélyek kivásárolták. Ekkor került saját tulajdonba az 1600 m2 alapterületű gyártóterület. 

A folyamatos fejlődés 1989. évtől napjainkig jól érzékelhető és kronológikusan áttekinthető:

1989A TÁRSASÁG MEGALAKULÁSA A társaságunk megalakul. A működés bérelt irodahelységekben történik az EMG (Elektronikus Mérőkészülékek Gyára) iparterületen. Fő tevékenységi körünk a nyomtatott áramkörök és tasztatúrák tervezése, fejlesztése, amely néhány alkalmazottal és az akkori technikai színvonalnak megfelelő háttérrel teljesíthető.
1990EXPORT TEVÉKENYSÉG KEZDETE Külföldi magánszemély is tulajdonos lesz. Kisebb nyitás figyelhető meg a külföldi piac irányában. 
1991A GYÁRTÁS SAJÁT GÉPEKKEL ÉS ALKALMAZOTTAKKAL ELINDUL Mivel látható, hogy a termék és szolgáltatás struktúrát szélesíteni kell, megtörténik a gyártóberendezések apportja a cégbe, az EMG részéről. Az EMG-től sikerült átvenni a szakmában járatos alkalmazottakat és így megindulhatott a nyomtatott áramkörök és tasztatúrák gyártása is. A piaci helyzet javult, a megrendelések száma nőtt. 
1997ISO9001 MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI RENDSZER, TANÚSÍTÁS ­Az EMG időközben elkezdett felszámolása befejeződött, tulajdonosi státusza a társaságban megszűnt, és a magánszemélyek tulajdonába kerültek a már beapportált gépek, gyártási terület. Megszerezzük az ISO 9001 minősítést, az iparágban az elsők között.
1998ÉPÍTKEZÉS, BŐVÍTÉS ­Az innovációs folyamat kezdeteként cégünk felszámolta bérelt területeit és a saját tulajdonban lévő kb. 1600 m2 gyártási területen kialakítottunk egy funkcionálisan megfelelő irodahelységet. Itt helyeztük el az adminisztratív hátteret (menedzsment, vevőszolgálat, könyvelés), valamint a gyártás-előkészítő, tervezési osztályt.
1999TULAJDONOSI KÖR ÉS VEZETŐ TISZTSÉGEK VÁLTOZÁSA Az alapítói szerkezet ismét változott. Az eddig ügyvezető igazgatóként alkalmazott és a külföldi piacért felelős belföldi tag tulajdonrészét kivásárolták a többiek. A szervezeti felépítés is átalakult. Az idáig a kereskedelmi igazgatói pozíciót ellátó tulajdonos lett az ügyvezető igazgató, a másik belföldi alapító pedig műszaki igazgatóként kezdett el személyesen közreműködni a társaságunk életében. A gyártási terület tervszerű felújítása, a további innovációt lehetővé tevő átalakítása A gyártóberendezéseink folyamatos karbantartásának biztosítása, beruházási intézkedések a korszerűbb technika érdekében Informatikai háttér és hálózati rendszerünk kialakítása, korszerűsítése.
2000A STABILITÁS ÉVE, KÜLKERESKEDELMI TEVÉKENYSÉG ERŐSÍTÉSE A PIACON A stabilitás éve. Cél a társaságunk gazdasági helyzetének megerősítése. A külföldi kapcsolataink elmélyítése érdekében a menedzsment tagjaként külkereskedelmi igazgatót alkalmazunk, melynek eredménye árbevétel-alakulásban is kitűnik. Az informatikai háttér modernizálása során, belső fejlesztés eredményeképpen létrehozzuk az AuterInfo rendszert, amely a mai napig szolgálja a gyártás-előkészítés, a vevőszolgálat, az információs terület munkáját. Általa a gyártás ütemezhető, az árbevétel, a raktárkészlet, a munkaállomány elemezhető, tervezhető és alakítható, a dokumentációkezelés rugalmasabb, hatékonyabb.
2002GÉPBERUHÁZÁS, UL MINŐSÍTÉS MEGSZERZÉSE ­A beruházási tervek csúcspontja. Több új és felújított gépet importáltunk, amik feltétlen szükségesek a minőségi termékek előállításához. Megszerezzük a UL minősítést is, ami a külföldi partnerek elvárásainak kielégítéséhez feltétlenül szükséges.  Azonosító számunk: E229809 ZPMV2 (WIRING BOARDS)
2003A MARKETING ÉVE, EIPC TAGSÁGUNK KEZDETE A marketing éve, a vállalkozás kiemelten foglalkozik a marketing tevékenységgel. További, a minőség szempontjából fontos beruházások történtek, gépvásárlás, illetve üzemhelyiségek felújítása. A vállalkozásunk, mint egyetlen magyar cég tagja lesz az EIPC nevű szervezetnek, amely a nyomtatott áramkörökkel foglalkozó vállalatok európai szervezete és melynek tagjai cégünk jelenlegi beszállítói, valamint nemzetközi versenytársai. 
2006LEGÚJABB KIHÍVÁS, AZ ÓLOMMENTES TECHNOLÓGIA Az ólommentes technológiára történő berendezkedés, kémiai ezüstöző sor installálása, a megváltozott vevői igények kielégítése céljából. A megvásárolt berendezés a legkorszerűbb ebben a kategóriában, ezzel a sorral a flexibilis nyomtatott áramkörök kémiai ezüstözése is megvalósítható. A többlépcsős kaszkád vízkezelés, a több ponton beszerelt érzékelői és PLC szabályozása biztosítja az energiatakarékos felhasználást és a környezet védelmét. 
2009AZ ÓLOMMENTES TECHNOLÓGIA MEGVALÓSÍTÁSA, TOVÁBBI BERUHÁZÁSAINK További ólommentes technológia bevezetése, ólommentes tüzión szelektív bevonat biztosítása, mely a legszélesebb körben használt bevonatnak bizonyult.
2010TOVÁBBI GYÁRTÓBERENDEZÉSEK INSTALLÁLÁSA Több új gyártóberendezés üzembe helyezése: kontúrmarógép, ritzelőgép, black hole technológia bevezetése, mellyel nagy mértékű vízfogyasztás megtakarítást értünk el. 
2013A TÖBBRÉTEGŰ NYOMTATOTT ÁRAMKÖR GYÁRTÁSI TERÜLET FEJLESZTÉSE Többrétegű áramkör gyártás fejlesztése, technológia korszerűsítése, gyártáshoz szükséges szerszámok modernizálása, majd 2017-ben új HML vákuum présgép installálása, műhely korszerűsítése. Kémiai aranyozó sor korszerűsítése, lézer plotter vásárlása, LENZ fúrógép vásárlása, installálása.
2015ÚJ GALVÁNSOR MEGÉPÍTÉSE, BEÜZEMELÉSE, KISEBB FURATÁTMÉRŐ GALVANIZÁLÁSA Új PLC vezérelt galvánsor felépítése, újabb gépvásárlások megvalósítása: Ritzelőgép, Elektromos repülőtűs tesztelőgép, FSL savas maratósor.
2016SAVAS MARATÓ MŰHELY ÉS SAVAS MARATÓ BERENDEZÉS INSTALLÁLÁSA, FLEXIBILIS NYOMTATOTT ÁRAMKÖRÖK MARATÁS Cégünk Németországból megvásárolja és beüzemeli FSL savas maratósorát, melyen flexibilis nyomtatott áramkörök savas maratását végzi nagy tömegben, valamint kémiai ezüstöző sorunkat is korszerűsítjük, kémiai ezüst bevonatunkat tökéletesítjük.
2017KÉMIAI ARANYOZÁS TECHNOLÓGIA FEJLESZTÉS KEZDETE Elkezdődik az új kémiai aranyozó sorunk installálása, mellyel a kapacitás 100%-os növekedése valósulhat meg. 
201930 ÉVE A PIACON Továbbra is a minőségfejlesztés, a kapacitás növelés, vevőink megelégedettségének növelése szerepelnek céljaink között. Nagyon fontosnak tartjuk, hogy 30 éve jelen vagyunk a nyomtatott áramkör gyártók között a piacon. Ennek örömére beruházásokba fogtunk, melyeket sikeres pályázatoknak köszönhetünk.
2020ARANYOZÓ GÉPSOR ÉS A HOZZÁ KAPCSOLÓDÓ TECHNOLÓGIA INNOVATÍV FEJLESZTÉSE A NYÁK GYÁRTÁSBAN A NYÁK gyártás kritikus pontja a kémiai aranyozás, avagy ENIG (electroless nikkel immersion gold) egy rendkívül bonyolult és összetett technológia, melynek célja az arannyal bevont rézréteg hosszú távú védelme a korrózió, illetve egyéb (környezeti, villamos) hatások ellen. Mivel az arany nem képes oxidációra, így az ilyen paneleknek könnyebb a tárolása, mivel nem függenek a környezeti hőmérséklettől (Coombs, 2008). Az AUTER Elektronikai Kft. Magyarország egyik meghatározó, nyomtatott áramköri lapokat gyártó vállalkozása. Lépést tartva a korszerű, innovatív gyártási technológiákkal és a flexibilis NYÁK lapok iránti, illetve az aranyozott fémbevonatok alkalmazására vonatkozó növekvő kereslettel, a cég kutatás – fejlesztési projekt keretein belül kifejlesztett és létrehozott egy olyan aranyozó sort, mellyel akár a flexibilis, akár a merev NYÁK lapok aranyozása is lehetséges, különösebb leállás, vagy gépi átállítás nélkül. Az AUTER Kft innovatív fejlesztésének eredményeképpen egy gyártósoron valósul meg mind a rigid, mind a flexibilis NYÁK gyártása. Az azonos technológiai sornak köszönhetően nem szükséges a gépek átállítása az aranyozási technológia előkészítési eljárásában. Az innovatív aranyozási technológiában nincs szükség átállási időre, így a NYÁK-ok iránti megnövekedett igényt jóval nagyobb hatékonyság mellett lehet kielégíteni. A versenyképesség és hatékonyság javítását szolgáló fejlesztés egyértelműen szolgálja az innovációs fejlődést és a hosszútávú fenntarthatóságot, hiszen a fejlesztési folyamattal megújuló kémiai aranyozósor és technológia a nyákgyártással kapcsolatban felmerülő piaci igényeket teljeskörűen, hatékonyan és gazdaságosan tudja kielégíteni.
2021A MINŐSÉG FEJLESZTÉSE Megvalósított fejlesztések: I. XRF rétegvastagságmérő

A leválasztott ezüst/aranybevonat vastagságát méri, amely elengedhetetlen a folyamatos biztonságos minőség gyártásához.

Az XRF mérő egy pontban mér rétegvastagságot, így azzal tudunk a merev vagy flexibilis nyákon rétegvastagság eloszlást mérni, ill. egy műszakban több tételt is meg tudunk nézni, a vevő részére ha később erre igény mutatkozik, mérési jegyzőkönyvet is tudunk nyomtatni. A tömegméréssel több, mint fél óra telhet el az eredményig, az XRF-el ez 20 másodperc. Ilyen rövid mérés esetén lehet az adott tételhez mérési jegyzőkönyvet adni a vevőnek, illetve lehetőség van több pontos homogenitás mérésre is. Ezen kívül különféle ömledéket tudunk vele analizálni, például ónfürdő összetételét is tudjuk mérni, ami %-os értékben mutatja ki az eredményt.   Megvalósított fejlesztések: II. Az AAS atomabszorpciós spektrofotométer

Az atomabszorpciós spektroszkópia műszeres analitikai kémiai módszer, amellyel a mintából egy adott kémiai elem (fém vagy félfém) mennyiségét meg lehet mérni (elemanalitikai módszer). A mi mérésünk jelenleg a palládium, nikkel, réz és aranyfürdők elemtartalmára terjed ki, ezeket tudjuk meghatározni. Üregkatódlámpákat használunk ehhez, mivel a szokásos eljárás esetén a fényt üregkatódlámpával (más néven vájtkatódlámpa) keltik. A szivattyú befecskendezi a folyadékot egy kapilláris csövön, amely egy láng segítségével a bespriccelt folyadékot szétporlasztja, azok atomjaira esnek. A különböző atomok különböző hullámhosszon fényt nyelnek el, például az ezüstnél ezüst atomok lesznek. Egy adott fémhez tartozó lámpa átküldi a lángot, a túloldalon a TCD kamera pedig megszámolja, hogy hány foton jött át a túloldalra.  

Ha szeretné profi kezekben tudni nyomtatott áramköreinek (NYÁK), előlapfóliáinak és fóliatasztatúráinak tervezését, gyártását és tesztelését, akkor kérjen tőlünk személyre szabott árajánlatot!

Follow us:

Ask your 100% special offer from us!

For making the most relevant offer for you please give us some details about your printed circuit (PCB) and/or front foil! We will be at your service within 1-3 hours and we can harmonize all basic information for the offer for production.

[fluentform id="4"]

What happens after sending RFQ to us?

After you send us all the necessary data we will contact you within 3 hours at the e-mail address you informed us about. This way all the details can be clarified easily to make 100% personal offer for You.

If you have any further question regarding design or manufacture of the product you can contact us:

Auter Electronics

1163 Budapest, Cziráky u. 26-32

Email:

info@auter.hu

Phone

+36 (1) 403 7365

en_GB