Blog

Szakmai cikkeink és ismeretterjesztő anyagaink

Konkrét példa a merev-flexibilis nyomtatott áramkörök készítésére

A merev-flexibilis (rigid-flex) nyomtatott áramkörök, ahogyan a nevük is mutatja, a flexibilis és a merev nyomtatott áramkörök kombinációjából állnak, melyek fémezett furatokon és viákon keresztül kapcsolódnak egymáshoz. Mostani írásunkban konkrét példákon keresztül mutatjuk be őket.

A TÖBBRÉTEGŰ NYÁK-OK TERVEZÉSI PARAMÉTEREIVEL

Rigid-Flex tervezésekor a többrétegű nyomtatott áramkörök tervezési paramétereit kell követni. A gyártáshoz a rétegenkénti gerber file-ok (RS274-X formátum) és fúró file-ok (Excellon, Sieb & Meyer 1000 és 3000 formátum) mellett szükséges egy olyan mechanikai réteg is, melyen a rigid-flexibilis átmenetek jelölve vannak. Továbbá szükséges megadni a pontos rétegfelépítést (stack-up), amely tartalmazza a rétegsorrendet, a felhasznált anyagok típusát és vastagságát, valamint a készvastagságot.


A maximum 4 rétegű, vagyis 2 rétegű flexibilis és 2 rétegű merev nyomtatott áramkörökből felépülő Rigid-Flex áramkörök gyártására van lehetőség. Egy lehetséges felépítést az alábbi ábra szemléltet:

Az ábrán bemutatott elrendezés fordítottja, vagyis, ha felül helyezkedik el a flexibilis és alul a merev nyomtatott áramkör, az ugyanúgy gyártható. A préselés során a merev és a flexibilis áramkör összeragasztását és a köztük lévő szigetelést a minimum 50µm vastagságú epoxy ragasztó valósítja meg.

Merev nyomtatott áramkör alapanyaga: FR4, vastagságok: 0.36mm, 0.51mm, 0.71mm, 1.0mm, 1.2mm, 1.5mm, 2.0mm, 2.4mm (link az alapanyagokhoz és adatlapokhoz)

Flexibilis nyomtatott áramkör alapanyaga: 25µm vagy 50µm vastagságú polyimide

Rigid: FR4 széles választéka   

Flexibilis: Polyimid (Kapton) GTS Flexible Materials Ltd cég GTS 7800 anyaga 

Réz vastagság (kiindulási): 18µm vagy 35µm 

Zsákfuratok: lehetségesek a merev és a flexibilis nyomtatott áramkörökön is. A zsákfuratok (blind via) olyan nem teljesen átmenő viák, melyek csak a merev és/vagy csak a flexibilis áramkörök két rézrétege közötti átvezetést valósítják meg. Eltemetett furatokra (buried via), melyek csak a két belső réteget kötnék össze, Rigid-Flex gyártásnál nincs lehetőség.  

Coverlay: ha a flexibilis nyomtatott áramkör 2 rétegű, és a csak flexibilis részen is van réz vezető a flexibilis nyomtatott áramkör belső rétegén, akkor azt forrasztásgátló lakk helyett coverlay fedi. A coverlay 25µm vastagságú polyimid, mely 25µm vastagságú ragasztó réteggel van ellátva.

Forrasztásgátló lakk: a merev nyomtatott áramkör külső oldalán különféle színű (zöld, piros, kék,  fekete, fehér) forrasztásgátló lakk, a flexibilis nyomtatott áramkör külső oldalán  zöld színű flexibilis forrasztásgátló lakk.

Pozíció szitázás: lehetséges a merev és a flexibilis áramkörök külső oldalán is fehér, fekete, sárga színnel.

Forrasztható bevonat: kémiai arany és kémiai ezüst. A Rigid-Flex nyomtatott áramkörök csak kémiai úton felvitt forrasztható bevonatot kaphatnak, tehát az ólmos HAL és az ólommentes HAL bevonatokra nincs lehetőség.

Kontúrmegmunkálás: kontúrmarás darabra vagy kitörhető, törőfüles kontúrmarás gépi beültetésre alkalmas szerelőkerettel és lézeres kivágás a flexibilis részen.   

További lehetőségek: flexibilis csatlakozó vastagítás (nem reflow álló), csatlakozó galván aranyozás.

Ha szeretné profi kezekben tudni nyomtatott áramköreinek (NYÁK), előlapfóliáinak és fóliatasztatúráinak tervezését, gyártását és tesztelését, akkor kérjen tőlünk személyre szabott árajánlatot!

Follow us:

Ask your 100% special offer from us!

For making the most relevant offer for you please give us some details about your printed circuit (PCB) and/or front foil! We will be at your service within 1-3 hours and we can harmonize all basic information for the offer for production.

[fluentform id="4"]

What happens after sending RFQ to us?

After you send us all the necessary data we will contact you within 3 hours at the e-mail address you informed us about. This way all the details can be clarified easily to make 100% personal offer for You.

If you have any further question regarding design or manufacture of the product you can contact us:

Auter Electronics

1163 Budapest, Cziráky u. 26-32

Email:

info@auter.hu

Phone

+36 (1) 403 7365

en_GB